сряда, 15 юли 2009 г.

Животът и смъртта, надеждата и отчаянието

"Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който според голямата Си милост ни възроди за жива надежда чрез възкресението на Исуса Христа от мъртвите, “

(1 Петрово 1:3)


„Възкресението ясно провъзгласява истината над всеки въпрос, съмнение и страх“


Може би се опитваш да не мислиш за смъртта до момента, в който нещо се случи около теб и ти се наложи да се замислиш. Повечето хора не обичат да говорят за смъртта, а и да не мислят за нея. По-добре се чувстваме, когато игнорираме тази нежелана евентуалност. Но всички ние сме смъртни, независимо, че загърбваме този факт. Никой не живее вечно. Смъртта е неизбежна реалност. „Кой човек ще живее без да види смърт, и ще избави душата си от ръката на преизподнята?“ (Псалом 89:48)


Звучи доста мрачно, нали? Смъртта е мрачна, неприятна и неестествена за нас. „За да унищожи чрез смъртта този, който има властта, сиреч, дявола, и да избави всички онези, които поради страха от смъртта през целия си живот са били подчинени на робство“ (Евреи 2:14-15).

Ти и аз бяхме създадени да сме вечни, както Създателят ни. Грехът предизвика смъртта, не Бог (Виж Римляни 5:12-19). Страхът от смъртта предизвиква отчаяние, защото греха предизвиква смърт. Това е така още от началото на човечеството – и до днес (Виж Битие 2:15-17).


Но след това дойде сутринта на Великден! Денят преди това, обаче, донесе тежка реалност, която измести всички мечти и надежди, които последователите на Исус имаха, предизвиквайки всичко, в което вярваха. Отчаянието измести надеждата. Те се препънаха. Върнаха се обратно по домовете си, обратно към живота, какъвто беше преди, опитвайки се да съберат малкото, което им бе останало – прекършени, объркани и обезкуражени.


Нещата, които смятаха за възможни преди, сега изглеждаха невъзможни. Нещата, в които бяха сигурни само преди дни, сега предизвикаха объркващи въпроси. И ти ще се изправиш пред ситуации, в които живота ще ти покаже, че е труден. Ще ти се иска да се върнеш назад. Ще се питаш: „Какъв е смисъла?“ Ще ти се струва, че няма бъдеще. Но знаеш ли какво е приготвил Бог за теб?


Именно за това Великден е пълен с надежда. Възкресението на Христос потвърди Неговата сила над смъртта – това, че Исус е Господарят на живота, Победителят над смъртта. „Когото Бог възкреси, като Го освободи от страданията на смъртта, понеже не беше възможно Той да бъде държан от нея“ (Деяния на апостолите 2:24). Възкресението е демонстрация на Божията сила, побеждаваща твоя най-лош враг. Всичко, пред което ще се изправиш в живота си, е нищо в сравнение с възможностите на Бог. В Христос можеш да живееш с чудесно очакване (1 Петрово 1:3), изпълнен с надежда, а не с отчаяние, наслаждавайки се на живота, без страх от смъртта. Изборът е твой.


Великден е повече от исторически факт. Великден е актуално събитие, по-важно за твоето благоденствие, от което и да било заглавие във вестниците. Великден осмисля всичко, което до този момент не е имало смисъл. Празният гроб осмисли агонията в Гетсиманската градина и жестокостта на Голгота. Възкресението представи възможности отвъд всичко, което Неговите последователи можеха да си представят, стоейки пред помрачаващата сянка на кръста. Смъртта, погребението и възкресението на Христос превърнаха всяка невъзможност преди, в нова и славна възможност сега.


Възкресението ясно провъзгласява истината над всеки въпрос, съмнение и страх. Великден може да направи същото и за теб днес. Възкресението на Христос гарантира и твоето лично възкресение. Смъртта няма шанс. Последната дума, изречена за теб е живот – днес и за вечността.

А междувременно Бог ти дава жива надежда, в която да живееш.


Молитвата ми за теб днес е да живееш с вълнение и очакване, които произтичат от Божията доброта.



Източник: Живот за всеки ден
п-р Алън рандолф

Няма коментари: