неделя, 26 юли 2009 г.

ПРИКРИВАНЕ НА СЪЩНОСТТА

ПРИКРИВАНЕ НА СЪЩНОСТТА

Всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях; защото това е същността на закона и пророците.
Матей 7:12

Когато националсоциалистите в Германия обсъждали как да решат еврейския въпрос, запитали министъра на пропагандата Херман Гьоринг как смята да представи партийната концепция. Гьоринг казал, че решението ще бъде формулирано така: "Ние ще избием шест милиона евреи и двеста лебеда." "Двеста лебеда ли? Защо пък двеста лебеда?", учудили се партийните другари. "Ето, виждате ли? Всички питат за лебедите, а никой не пита за евреите!", ухилил се тържеству­ващо Гьоринг.

Нашата природа има дефекта да вижда несъщественото, а очевидното да не забелязва. Виждаме дърветата, но не и гората. Виждаме високите цени на стоките, а не виждаме кой е виновен за тях. Виждаме, когато някой ни открадне два лева, а не виждаме как дяволът ни краде душите и ги обрича на гибел.

Интересува ни забавното, пикантното, злободневното, а големите въпроси на живота са ни безинтересни. Скучаем, когато някой ни дава добри и полезни съвети, а наостряме уши за всяка пошла клюка, която с нищо няма да ни донесе полза. Колкото по-тъпо е едно телевизионно предаване, колкото по-просташки се държат участниците, толкова по-голяма е публиката. Смислените, добрите, полезните неща са пренебрегнати.


Господ ни учи да виждаме същественото, да умеем да отмахваме пяната на дреболиите и да достигаме до истинското съдържание. Исус посочи коя е същината на закона и пророците: да правиш на хората това, което искаш те да ти правят. Това просто правило е по-смислено от хиляди други теории и учения. Исус посочи коя е върховната ценност: да спасим душата си. Останалото е само плява, която изгаря в огъня на времето.

Молитва: Боже, лекувай ни от духовната слепота, която винаги ни заплашва. Лай ни да търсим истински стойностните нещата не фалшивите.

Тема за размисъл: До истината се стига, когато търсим същността, а не се разсейваме в дреболиите.


Източник: Божи Дар

Няма коментари: