петък, 24 юли 2009 г.

Както Отец изпрати Мен, така и Аз изпращам вас.

ПРЕДИ И СЛЕД

И Исус пак им каза: Мир вам! Както Отец изпрати Мен, така и Аз изпращам вас.
Йоан 20:21
Буквално същите думи Господ Исус каза преди да бъде разпънат (Йоан 17:18). Но колко различно звучаха те в двата случая! Първия път апостолите не знаеха какво предстои. Сега вече знаеха. Бяха станали свидетели на светкавичното развитие на събитията, на смъртта на своя Господ, последвана от възкресението. Те следяха смаяно как ситуацията рязко се променя и с нея се променяше и тяхното мислене. Те трябваше да осъзнаят, че на тоя свят се случват необясними неща. Това трябваше да ги научи да не се доверяват на своя разум и опит, а да вярват, че Някой ги води и че този Някой знае какво прави, знае пътя, знае целта, знае как да я постигне, знае как да опази Своите. Знае всичко. И не само знае, но и може всичко.
Главната промяна в мисленето на човека, повярвал в Христа, е че той престава да се осланя само на своя опит и познания, на своята мъдрост и прозорливост. Преди е смятал много неща за невъзможни, но сега вече е много по-предпазлив. Преди се е страхувал от много опасности, но сега не се страхува. Преди е считал едни цели за безкрайно важни, сега се насочва към съвсем други. На външен вид е същият, но зад външността вече се крие друг човек.
Такъв човек може да бъде изпращан. Той вече е обучен. Преди нищо не е знаел, вярвал е на всяка лъжа, следвал е всеки измамник, който би му казал няколко сладки приказки. Сега знае. Вече е пораснал и може да върши работа.
Апостолите пораснаха, когато видяха възкръсналия Христос и когато Той им даде да приемат Святия Дух. Искаме ли и ние да пораснем? Нека позволим на Христа да ни обучи и да ни отвори очите за духовните реалности.
Молитва: Спасителю, Ти пребъдваш с нас довеки. Мека очите ни са способни да Те виждат до нас и силата ни да се умножава от това видение.
Тема за размисъл: Не излизай на бойното поле невъоръжен духовно.



Източник: Божи Дар

Няма коментари: