четвъртък, 30 юли 2009 г.

ПРОМЯНАТА


А съседите и онези, които прели го вяха виждали, че беше просяк, питаха; Не е ли този, който седеше и просеше?
Йоан 9:8

Господ Исус видя слепородения човек и по чудотворен начин го изцели. Това напълно промени живота на страдалеца.

Този случай е интересен преди всичко с промените, които се случиха в съзнанието на бившия слепец и с реакцията на другите хора. Той престана да проси. Вече нямаше оправдание. Досега просеше, защото не беше в състояние да си изкарва прехраната по друг начин. Сега вече беше здрав и можеше да работи. Промяната във вида му и в поведението му беше толкова голяма, че хората се питаха това оня просяк ли е, когото познаваха, или прилича на него.

Докато сме слепи за Бога, за своята природа, за предназначението си на тоя свят и за бъдещето си, ние не сме нищо повече от духовни просяци. Сядаме някъде и чакаме някой да ни подхвърли нещо. Тоя ни даде някакво старо учение, според което щастието е в това да си силен и да караш другите да треперят от тебе. Оня ни даде съвета да ядем и да пием, защото това е всичко. Трети ни подхвърли някоя клюка и ние започваме да я ръфаме с такъв апетит, сякаш е деликатес. Четвърти ни подшушне някое съмнение и ние започваме да го въртим из съзнанието си като горещ картоф.

Когато Господ Исус ни срещне и ни отвори очите, първата ни работа е да станем от мястото, където сме просили, и да стъпим на краката си. Да спрем да гълтаме тия отпадъци, които светът ни дава и да приемем истинския хляб, "който слиза от небето и дава живот на света" (Йоан 6:33). Тогава всички ще видят, че с нас се е случило нещо и дълго ще се питат това ние ли сме или не сме. И вече никога няма да помисляме да се връщаме обратно и пак да просим.

Молитва: Боже, променяй хората, които гълтат всякакви лъжи и заблуди и им дай да опитат сладостта на духовните истини.

Тема за размисъл: Преди Христа и след Христа - това са двете епохи в живота на вярващия.

Източник: Божи Дар

Няма коментари: