вторник, 7 юли 2009 г.

Делата на плътта

Да си спомним известния пасаж от Новия завет: "А делата на плътта са явни; те са: блудство, нечистота, сладострастие,идолопоклонство, чародейство, вражди, разпри, ревнувания, ярости, партизанства, раздори, разцепления,зависти, пиянства, пирувания и тям подобни; за които ви предупреждавам, че постъпващите така, няма да наследят Божието царство." (Гал. 5:19-21).

Ние трябва да знаем делата на плътта, за да ги избягваме. Законът е бил даден, за да разбират хората що е грях. Би било интересно да направим условно деление на текста и да разгледаме към кои категории се отнасят гореизброените грехове - делата на плътта. Напомняме, че делението на текста е образно и затова е относително. Нека обърнем внимание на четири категории грехове.

1. Грехове, които касаят нашата плът и плътски въжделения: блудство, нечистота, гняв, непотребност.

2. Религиозни грехове: идолопоклонство, вълшебство, ерес.

3. Грехове, свързани с алкохола: пиянство, безчинство, гуляи. С тази дума са обозначавали група гуляещи, поклонници на бог Бакхус. По-късно с нея обозначават и шумни пиянски компании, невъздържан разгул, веселие, което се изражда в порок.

4. Социални грехове: тази категория включва в себе си най-голямо количество от изброените от апостол Павел грехове. И това трябва да ни говори, че на тези аспекти от нашия живот трябва да обърнем особено внимание.
"Вражда, караница" - християните вероятно често не са забелязали тези думи. Защото именон на почвата на религиозни вражди са убити милиони хора. Липсата на любов води до това, че хората се обиждат, носят в сърцата си неприязън, обиждат се един друг и нямат намерение да приведат в ред вътрешния си свят, често оправдавайки се и успокоявайки себе си с това, че служат на Господа. " И тъй, като принасяш дара си на олтара, ако там си спомниш, че брат ти има нещо против тебе, остави дара си там пред олтара, и иди, първо се помири с брата си, тогава дойди и принеси дара си." (Мат. 5:23-24).

Мнозина християни дори не се и замислят, че продължителното сърдене, непримиримостта, липсата на любов към ближния, пораждат множество други грехове, семената на скарването растат и дават обилни плодове: клевети, клюки, обиди, горчивина, лъжи и даже убийства. Затова апостол Йоан казва думи, приети от него от Святия Дух: "Всеки, който ненавижда брата си, е човекоубиецм а вие знаете, че никой човекоубиец няма вечен живот, пребиваващ в него." (1 Йоан 3:15).

Завист - стоиците определят това чувство като "огорчение от нечия доброта". Един от отците на раннохристиянската църква, Василий, го характеризира като "съжаление заради щастието на съседа". Не бива да позволяваме на греха да завладее сърцата ни, влизайки през вратата на завистта.

Разпри - една от църквите в Америка толкова е потънала в караници и разправии и не намирайки сили да съхрани единството си, се разделила на две групи, всяка от които не желае да има нищо общо с братята си. Стигнало се дотам, че там, където се намирал молитвеният дом, се появили трактори и екскаватори. Те разрязали сградата наполовина и я разкъсали. Никой не искал да е обиден, никой не искал да отстъпи, никой не мислел за това, че сме призвани да обичаме. Каква съблазън за невярващите хора от този град! Исус е казал, че трабва да бъдем единни и че светът ще разпознае, че сме Негови деца, ако имаме любов помежду си.

Разногласия (разделение) - това е неразбиране на това, което е направил Исус. Той ни е съединил, подарил ни е един на друг, заради любовта. Съвременната църква като че ли не цени духовното единство. Така, една американска църква в Америка се разделила, защото братята не могли да стигнат до единодушно решение какъв цвят да бъдат сборниците с песните. А колко още незначителни дребни причини намират християните, за да изпълнят своята воля, а не Божията. Правилно ли е това: да търсиш своето и само своето? Дано ни опази Бог от това. Дано ни даде духовно разбиране на Неговите небесни принципи. Църквата - това е семейство, което ние не избираме и затова сме длъжни да се приемаме един друг и да се научим да търпим с любов.

След една спечелена битка английският адмирал Нелсън заявил, че е имал щастието да командва отряд от братя. Това е пример за нас, показващ какви трябва да бъдат воините на Исус Христос.

Източник: Божи Дар Християнски портал

Няма коментари: