сряда, 15 юли 2009 г.

Силата да устояваш

„и като победите във всичко, да устоите.“ (Ефесяни 6:13)


„Понякога всичко, което можеш да направиш, е просто да стоиш твърд във вярата“


Има моменти, в които изглежда, че си под постоянна атака – непрекъснат „обстрел“ от обстоятелства, връхлитат те накъдето и да се обърнеш. Има моменти, когато ти се струва, че няма безопасно място, на което можеш да се скриеш. Това е времето, в което откриваме кой е Бог и какви можем да бъдем в Него. Тези ситуации могат да изобличат слабостите и страховете ни, но може да разкрият сила и решителност, които са били в нас през цялото време, дори да не сме знаели за това.

Ето някои важни неща, които трябва да знаеш за произхода на тези атаки.


Имаш опасен враг. „Бъдете трезви, бъдете бдителни, защото вашият противник, дяволът, обикаля като ревящ лъв и търси кого да погълне.“ (1 Петрово 5:8). Разумно е да разбереш, че врагът няма да си тръгне от теб, защото си добър. В „играта“ на живота няма равен резултат, нито може да има преговори. Отстоявай и стой твърдо. Това наистина работи.


Врагът е решен да ти навреди. Той няма да те остави, дори ако ти му обещаеш, че ще го оставиш. Ето какво съм научил от досегашният ми опит – не отстъпвай и сантиметър, защото дяволът ще завладее километър.

„Нито давайте място на дявола“ (Ефесяни 4:27). Когато той иска нещо от теб, каквото и да му дадеш, то никога няма да бъде достатъчно, нито ще е последното, което ще поиска. И това не е нищо лично – ти си просто „пешка“ в бунта и омразата му към Бог. Неговата битка е с всичко свято. За нещастие, сърцата и живота на хората са мястото, което той избира за бойно поле.


Твоят враг е непочтен. Павел дава следния съвет: „да не би Сатана да добие преимущество над нас; защото неговите замисли не са ни неизвестни.“ (2 Коринтяни 2:11). Не бива да се изненадваш от подобни ситуации и преживявания. Както опитният треньор проучва предишни игри на противниковия отбор, за да знае силните му страни и да ги избегне, а да се възползва от слабите, така врагът на душата ни изучава нашата лична история, за да се възползва от слабостите и крехките ни места.


Както Исус можеше да каже, така и ти трябва да живееш по начин, който да ти позволи да кажеш: „Иде князът на този свят. Той няма нищо в Мене“ (Йоан 14:30). Пази сърцето и живота си чисти пред Господа и врагът няма да може да има претенции и сила над теб.


Но ето я и добрата новина. Библията казва, че за Бог е възможно да те направи да стоиш: „Ще стои, защото Господ е силен да го направи да стои“ (Римляни 14:4). Ето по този начин отстояваш: „Заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество“ (Ефесяни 6:10). Стой в пълното Божие всеоръжие (Виж стих 10-18). Бог ти дава сили, когато устояваш. (Филипяни 4:13)

Ако поискаш можеш да устоиш.


Молитвата ми за теб днес е стой твърд и силен в праведност – в силата на Божия Дух.




Източник: Живот за всеки ден
п-р Алън рандолф

Няма коментари: