понеделник, 27 юли 2009 г.

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Бъдете мили един към друг като към близки роднини, с братска обич: изпреварвайте да си отдавате почит един на друг.
Римляни 12:10
В една църква отишъл непознат мъж и попитал хората: "Имате ли нужда от пастор?" Те отговорили: "Не, нямаме." На другата неделя пак отишъл и им задал същия въпрос. Дали му същия отговор. Когато на третата неделя пак отишъл и ги попитал имат ли нужда от пастор и те му отговорили, че нямат, той ги запитал: "Ами тогава защо го държите още вашия пастор?"
Понякога въпросите биват криво разбирани. Мислим, че ни питат едно, а всъщност става дума за съвсем друго. Затова и отговорите ни са напълно погрешни.
Ако ни запитат: "Имаш ли нужда от помощ?", не бива да смятаме, че искат да ни се месят в живота и да ни показват колко сме безсилни сами да се справим. Може би искат наистина да ни помогнат от искрена загриженост.
Когато ни питат: "Как си?", не бива да мислим непременно, че това е банален въпрос, изречен от лицемерен интерес към нас и към положението ни. Вярно е, че много пъти става така, но не бива да мислим, че всички са лицемери.
Когато ни попитат: "Имаш ли пари?", ние веднага решаваме, че са ни нападнали поредните досадни бедняци, които ще ни искат заем. Затова и бързаме да кажем: "Нямам!" А дали не ни питат, за да ни дадат, ако нямаме?
Когато ни попитат: "Искаш ли да се моля за тебе?", нека не бързаме да смятаме, че някой ни покровителства и се прави на по-силен от нас. Няма нищо нередно в това вярващите да се подкрепят един друг и когато някой е в по-затруднено положение, да получи подкрепа. Напротив, така трябва да бъде.
Нужно е да внимаваме какво ни питат, дори когато се досещаме какво може да е то.
Молитва: Усъвършенствай нашите отношения. Боже, опази ни от недоразумения и от криво разбиране, дай ни искрена любов, която да побеждава всичко.
Тема за размисъл: Добрият въпрос помага да се намери добър отговор.

Източник: Божи Дар

Няма коментари: