сряда, 15 юли 2009 г.

"ИСКАХА ДА ГО УБИЯТ"

"ИСКАХА ДА ГО УБИЯТ"

ЗАЩО?

Затова юдеите искаха още повече да Го увият.
Йоан 5:18
Когато някой не е приятен на някого, когато му пречи с нещо, застрашава го, обърква му работите, има редица начини за уреждане на проблема. Двамата могат да разговарят и да се разберат, така че отношенията им да се нормализират. Ако това не помогне, засегнатият пристъпва към други методи. Той се стреми да накаже своя неприятел, да го принуди да му се махне от пътя, да го наклевети, да го набие, да го вкара в затвора. Ако нищо не помогне, може и да го убие. Не са един или два такива случаи. Човешките отношения са пълни със зловещи примери на непримирима вражда, на жестоки войни, на скандали, на насилие и убийства.
Господ Исус пречеше на юдеите. Между него и тях се породи дълбока пропаст още в самото начало. Защо така? Как е възможно Божият Син, дошъл на света да служи, а не да търси слуги, решен "да събере в едно разпръснатите Божии чада" (Йн. 11:52), готов да помага на страдалците, да бъде намразен така силно, щото да искат смъртта Му?
Възможно е. На тоя свят всичко лошо е възможно, за съжаление. Кой добър човек е видял признание и коя светла душа е била оценена?
Чудим се и днес защо хората така лошо реагират на думите на вярата, сякаш някой се е опитал да ги обиди нещо лично. Чудим се защо никой не се смущава, когато се чуват псувни и ругатни, закани и обиди, когато се говорят лъжи и клевети, но каже ли някой нещо за Бога, веднага публиката скача и запушва ушите си с две ръце.
Ами нищо необикновено не става. Нали Господ Исус сам е предрекъл, че щом Него са гонили, ще гонят и Неговите последователи. Щом Него не слушат, и тях няма да слушат. Така е. В такъв свят се намираме.
Молитва: Любящи Боже, утешавай ни, когато Биваме посрещани с неприязън от невярващите и ни дай да излъчваме Твоята любов без умора.
Тема за размисъл: Омразата много рядко има основателна причина.

Източник: Божи Дар

Няма коментари: