неделя, 12 юли 2009 г.

ВЯРА И ОТГОВОР

И всичко, което поискате в молитва, като вярвате, ще получите.
Матей 21:22

Когато отивал на служение в Китай, големият мисионер Хъдсън Тейлър пътувал с платноходен кораб. Когато приближили канала между Малайския полуостров и остров Суматра, мисионерът чул, че някой настойчиво хлопа на вратата на каютата му. Бил капитанът. Г-н Тейлър, няма вятър. А на тоя остров живеят канибали. Могат да ни нападнат всеки момент." "Какво мога да направя?" "Разбрах, че вярвате в Бога. Помолете се за вятър." "Добре, капитане, ще се помоля, но вие идете и вдигайте платната." "Но това е смешно! Няма ни най-малък полъх на вятър. А и моряците ще ме помислят за луд." Но понеже Тейлър настоявал, капитанът се съгласил. След 45 минути дошъл пак при мисионера и го заварил да се моли. „Можете да спрете вече, казал той. Имаме повече вятър, отколкото ни е нужен."

Тази чудесна история ни напомня още веднъж колко е важно да се молим така, сякаш е напълно сигурно, че ще получим желания отговор. Имаме Бог, Който е господар на всичко. Покоряват Му се дори природните стихии. Няма нищо невъзможно за Него.

Единственото нещо, което може да попречи на Божието действие, е нашето неверие и съмнение. И още нещо. Пречка са и нашите нечисти подбуди, неморални желания. Пречат непочтените ни цели, грозните отношения с другите, егоистичните ни амбиции. Как да искаш от Бога помощ, когато си тръгнал да доказваш колко си велик и да демонстрираш, че можеш да стъпиш на врата на противника си? Такива молитви Бог няма да чуе и на такива мераци няма да отговори.

Вярата и посвещението, искреността на мотивите и чистотата на подбудите ни могат да съборят преградите пред мощта на Божието действие.

Молитва: Господарю на световете, помогни ни да се освободим от всичко нечестиво и да почувстваме цялата Твоя мощ на наша страна.

Тема за размисъл: Чистата благодат се налива в чисти съдове.


Източник: Божи Дар

Няма коментари: