неделя, 12 април 2009 г.

Най-богатият човек


Йохан бил богобоязлив християнин, който работел като иконом в имението на един богат благородник. Една нощ Йохан сънувал сън, в който му било казано, че на следващият ден преди полунощ ай-богатият човек в долината ще умре. Когато Йохан срещнал господаря си на следващата сутрин, той му разказал съня. Отначало милионерът останал напълно безразличен. Той се чувствал напълно здрав. А и без това не вярвал на сънища.
Но щом Йохан се заел с работата си, господарят извикал шофьора си и отишъл при своя лекар. Поискал да му бъде направен цялостен преглед. Както и очаквал, се казало, че е в прекрасно здраве. Но той продължавал да мисли за съня на Йохан и като си тръгвал от кабинета, казал: „Между другото, господин докторе, защо не дойдете днес на вечеря у нас?”. Лекарят приел поканата.
Вечерта преминала съвсем обичайно, разговаряли за всевъзможни неща. Докторът на няколко пъти се канел да си тръгне, но домакинът всеки път го подканял да остане още малко.
Накрая, когато часовникът ударил полунощ, безбожният богаташ с огромно облекчение пожелал на лекаря лека нощ.
След няколко минути на вратата се почукало. Земевладелецът отворил вратата. Отвън стояла голямата дъщеря на стария Йохан и казала: „Моля, извинете, но майка ми искаше да Ви съобщи, че баща ми получи сърдечен удар и току-що почина.”
Най-богатият човек в долината бе починал тази нощ.

Няма коментари: