събота, 1 август 2009 г.

ВИСОКАТА ТРИБУНА

Той, като видя Петър и Йоан, когато щяха до влязат в храма, замоли да му се даде милостиня.
Деяния 3:3

Куцият по рождение човек всеки ден биваше носен до вратите на храма, за да проси. Той беше свикнал да е доволен, когато получи малко пари. Не очакваше нищо друго.

Но този ден го чакаше една необичайна среща. Край него щяха да минат двама мъже, които нямаха пари, но имаха нещо друго, което и най-богатият нямаше.

Без да иска, куцият човек стана причина хората да славят Бога и числото на повярвалите рязко да се увеличи. Петър получи една висока трибуна, от която можеше да говори и да бъде чут. Никой не можеше да му противоречи, защото се виждаше, че Божията сила е с него.

Понякога силата на човека е в неговата слабост. В това, че без Бога е нищо - един досаден просяк, окъсан и жалък, предизвикващ тъжни мисли за съдбата, която може да бъде много жестока. И в това, че с Бога, с него се случва чудото на новорождението и разликата между стария и новия човек е поразителна.

Именно промяната в просяка се превърна в нещо като високоговорител, който усили гласа на апостола и всички го чуха. Промяната, която се случва с нас, е най-силното доказателство в подкрепа на нашите думи. Ако си оставаме същите стари просяци, които се задоволяват с някоя стотинка от Бога, никой няма да бъде докоснат от свидетелството ни. Колкото и добре да говорим, думите ни няма да имат ефект. Думите се нуждаят от доказателства. Словото се нуждае от усилвател. Проповедникът се нуждае от висока трибуна. Действието на Божията сила в живота ни, която променя нашето мислене, поведение, говорене, която ни дава нови ценности, е онова духовно оръжие, което ще събаря крепостите на неверието и ще пленява души за Христа.

Молитва: Живодатни Отче, вливай силата на Своя Дух в нас и ни променяй така, че всички да виждат в нас нови създания в Христа.

Тема за размисъл: Можем успешно да говорим за Бога едва след като Той е направил нещо в нас и от нас.



Източник: Божи Дар

Няма коментари: