сряда, 19 август 2009 г.

ЯВНИ ГРЕХОВЕ, ЯВНА ПРАВДА

Греховете на някои човеци са явни и ги изпреварват в съда, а на някои идват по-късно.
1 Тимотей 5:24

Ап. Павел набляга на факта, че има явни грехове и явни добри дела. И едните, и другите, се виждат отдалеч. Колкото и тоя свят да е опорочен и да е изгубил мярка, все пак има очевидни неща и трябва да си сляп, за да ги пренебрегнеш. Дяволът винаги е правил всичко възможно да заличи границата между добро и зло. Да не се знае кое е лъжа и кое истина. Да не се знае кое е достойно за похвала и кое за упрек. Всеки, който работи за тази кауза, работи за силите на мрака.

Точно това се върши особено интензивно и с особено старание в наше време. Целта е хората да изгубят всякакво чувство за притеснение. Да обвинят всеки друг за злото, само не и себе си. Виновни са американците, евреите, терористите, капиталистите, комунистите. Виновни са политиците, депутатите, съдиите, корумпираните, разбойниците. Но останалите не са виновни. Те не носят никаква отговорност за нищо. Те са невинни жертви на системата. Цялата съвременна култура има една главна цел: да освободи човека от чувството му за вина. Да го научи да не се притеснява от никое свое желание, колкото и лошо да е то.

Понятията за добро и зло не са отживелица от миналото. Те са необходимост за всяко време, в това число и днешното. Без тях попадаме в пълна тъмнина. Човек има нужда да се срамува от явните си лоши дела и да не се възгордява заради явните си добри дела. За първите да моли за прошка и да не ги върши повече с Божията подкрепа. За вторите да благодари на Бога, че му е дал сили да ги извърши. Ние се нуждаем от силно чувство за отговорност към Бога и ближните, за да останем хора. Без него се приближаваме повече към животните.

Молитва: Боже на правдата, поддържай жива съвестта ни, влагай ни отвращение от греха и любов към правдата, давай ни сила за свят живот.

Тема за размисъл: Истинската свобода е в отговорността.

Източник: Божи дар

Няма коментари: