неделя, 16 август 2009 г.

ТОЙ ВИЖДА ВСИЧКО


И няма създание, което да не е явно пред Бога.
Евреи 4:13

За Бога няма скрити неща, Всичко е явно пред очите Му. Неговото слово като меч разрязва естеството на човека и разкрива всичко.

Излишно е да се опитваме да крием нещо от нашия Създател. Той знае всичко. Дори ония чувства, страхове и надежди, които ние сами не можем да осъзнаем и само усещаме дълбоко в себе си като нещо неоформено и неизразено.

Сигурно е ужасно да виждаш всичко. Като знаем колко много лоши мисли ни минават през главите и как се срамуваме от тях, как правим всичко възможно да изглеждаме много подобри, отколкото сме, можем да си представим какви планини от зло са натрупани в сърцата на милиардите хора по земята. Като си помислим колко зли дела остават неразкрити, ще разберем колко е хубаво, че не знаем много неща.

Но Бог всичко знае. Всяка зла мисъл във всяка глава Му е известна. Всяко потайно дело е станало пред очите Му. Всяко убийство се е случило пред погледа Му.
Защо не се намесва ли? Въпросът изглежда ужасно труден, докато не го приложим към себе си. Искаме ли всеки път, когато ни мине лоша мисъл и правим нещо грозно и подло, Бог да се намеси и да ни възпре? Май не ни се иска. А щом не искаме това за себе си, защо го искаме за другите?

А колкото до намесата, и тя ще дойде. Ние все бързаме и искаме незабавно наказание за лошите (ах, тия лоши, те винаги са другите, а ние никога не сме от тях). Наказанието ще дойде тогава, когато Съдията реши. Но него ще го има. Както ще има и награда за ония, които вършат правда и се стремят да приличат на Христос.

Молитва: Вездесъщи Боже, Твоя е цялата власт над всичко. Помогни ни да се кланяме само на Тебе и ла търсим да изпълняваме святата Ти воля.

Тема за размисъл: Да живеем така, че да искаме Бог винаги да ни вижда, а не да искаме Той да не е забелязал какво правим.

Няма коментари: