четвъртък, 6 август 2009 г.

ДЪЛГОТЪРПЕНИЕ

ДЪЛГОТЪРПЕНИЕ

А ти си последвал моето дълготьрление.
2ТимотейЗ:10

Тимотей подражаваше на своя учител и по това, че беше дълготърпелив.


Думата дълготърпение звучи малко нелогично, защото търпението по принцип е свързано с продължителност. Търпение значи не да премълчиш веднъж, два пъти и после да избухнеш, а да запазиш дълго време спокойствие, да не бързаш да се предадеш. Така че прибавката „дълго" е излишна. Търпението по природа си е дълго.

С риск да наруши законите на граматиката и логиката Божието слово ни насърчава да бъдем дълготърпеливи. Ап. Петър напомня на своите слушатели, че Бог дълготърпи и отлага деня на Своето идване с цел да се покаят повече хора. Ап. Павел на много места споменава думата „дълготърпение" с цел да напомни за упоритостта, която ни е нужна в преследване на своите духовни цели. Той изтъква, че тази добродетел е плод на Духа, Който живее във вярващите и отглежда своите плодове в тях.

Търпението не е от любимите неща на съвременния човек. Напротив! Днес се насърчава бързината. Всяко нещо трябва да става незабавно. Жилището ти трябва да бъде построено бързо. Кафето ти трябва да заври бързо. Транспортът трябва да те придвижи бързо на големи разстояния. Чакането е нежелано. Ако искаш нещо, а нямаш пари, няма защо да чакаш с години. Иди до банката и вземи кредит за десет минути и готово. Това бързо изпълнение на желанията прави хората нервни и напрегнати, избухливи и нетърпеливи.

А има много неща, които трябва да бъдат търпени. Има много страсти в нас, които трябва да овладеем. Струва си да го правим, защото искаме да отидем на небето - нещо, което нетърпеливите няма да могат да дочакат в бързането си.

Молитва: Татко святи, изпълвай ни с Духа Си, Който ни дава способност да побеждаваме своите пороци и да бъдем спокойни и търпеливи.

Тема за размисъл: Без дълготърпение животът става много къс.

Източник: Божи Дар

Няма коментари: