петък, 14 август 2009 г.

ТЪРПЕНИЕ В НЕТЪРПЕНИЕТО

Увещавай с голямо търпение.
2 Тимотей 4:2

Апостол Павел предвижда, че в следващите времена хората ще станат много нетърпеливи и ще им е много трудно да слушат здравото учение.

Ами какво да кажем ние днес? То не е нетърпение, а направо болест. Още на втората дума и край на слушането. Само като кажем "Бог" и слушателите изчезват. Още по-лошото е, че в същото време те са безкрайно търпеливи да слушат "басни". Баснята е интересна и колоритна приказка, приятна за слушане и забавна.

Това, че учението, което Тимотей ще проповядва, е здраво, не значи, че ще бъде слушано. Голяма илюзия е, че хората се стремят към истината. Да, стремят се към истината, но за греховете на другите. Към истината за своите собствени грехове ни най-малко не се стремят. Гледат да ги прикрият с някакви басни, легенди, измислици.

Съветът на апостола можем да обобщим така: "Колкото по-нетърпеливи стават хората да слушат здравото учение, толкова по-търпелив ставай ти!"

Кое може да ни направи търпеливи в нашето нетърпеливо време? Как да намерим сили да увещаваме хората? Само любовта. Само ужасът от мисълта, че тоя човек, на когото говорим, може да пропусне спасението. Само надеждата, че Господ може да преодолее съпротивата на упоритото му сърце и да го смекчи, та да повярва.

А и ние се нуждаем от съвет и насърчение. И ние се нуждаем някой да ни слага едно голямо огледало, за да се видим ясно и да се поправим. Нека не отхвърляме приятелите, които ни увещават! Те могат да звучат досадно, но всъщност ни правят огромна услуга.


Търпението идва от голямата цел - какво по-велико има от това да заведеш една душа на небето и да я направиш да ликува от радост, когато види къде е попаднала!

Молитва: Отче благи, насърчавай ни да се борим с всичко, което ни пречи де обичаме здравото учение и де предпочитаме измислиците на тоя Безпътен свят.

Тема за размисъл: Увещание без търпение носи повече вреда, отколкото полза.

Източник: Божи Дар

Няма коментари: