сряда, 12 август 2009 г.

БЛАГОВРЕМИЕ

Настоявай навреме.
2 Тимотей 4:2

Има благоприятно време за благовестие. Има благоприятни обстоятелства. Има удобни моменти. Има отворени сърца. Има добри шансове. Слава на Бога, че е така!

Бог винаги действа навреме. "Всички от Теб чакат да им дадеш навреме храната" (Пс. 104:27). "Господ ще ти отвори доброто Си съкровище - небето, за да дава дъжд на земята ти навреме" (Втз.28:12). Божиите блага се движат точно по график.

Хаосът идва от нас. Ние не спазваме графика, ние или бързаме, или закъсняваме.
Единственият начин да сложим ред в живота си е да влезем в ритъм с Бога. Да повярваме, че Той е Творецът на всичко, Той е Господарят, Той е Законодателят; че Той е отворил за нас вратата на небето и ни кани да влезем. Тогава хаосът свършва и идва ред на точността.
Благовестието е ценно точно заради тази своя навременност. Точно защото то идва в подходящия момент, на подходящото място и по подходящия начин.

Ап. Павел съветва Тимотей да използва всеки удобен случай за благовестие. Да вярва, че носи на хората нещо изключително ценно и затова непременно трябва да им го предаде.
Така е и днес. Ние трябва да вярваме, че точно днес е моментът, когато е удобно да кажем на хората какво Бог е сторил за тях и как могат да се примирят с Него. Никога не е рано, никога не е късно. Сега е времето!

Понякога ние сме прекалено тактични и възпитани, страхуваме се, че ще развалим живота на човека, който живее без вяра, след като той си го е подредил толкова добре. Напротив. Това е удобният миг да му покажем в какъв хаос живее и как всичко може да се поправи с един божествен замах.

Молитва: Благи Отче, Ти си щедър към зли и доври, даваш на всички влага. Лай вяра на невярващите, смирение на горделивите, живот на погиващите.

Тема за размисъл: Ако не знаем, че сега е благовремие, ще живеем в безвремие.

Източник: Божи Дар

Няма коментари: