понеделник, 10 август 2009 г.

ТРУДНОСТИТЕ НА ЛЕСНОТО - ИЗОБЛИЧЕНИЕТО


Изобличавай.
2 Тимотей 4:2

Изобличението е много лесно и много трудно.

Едни хора просто си умират да изобличават грешниците. Те виждат техните пороци, гневят се, възмущават се, намират убедителни слова, за да опишат по драматичен начин покварата и злото.

Други се притесняват да изобличават. Не толкова защото не виждат нищо за изобличаване, а защото знаят, че като посочват чуждите грешки, стават уязвими. Всеки ще им каже: „Ами ти не виждаш ли себе си? Ти с какво си по-добър?"

С други думи, изобличението е нож с две остриета. С едното можем да нараняваме другите, но има още едно, на което ние можем да се порежем.

Който се реши да изобличава, или е много праведен, или е много нагъл. Ако е праведен, ще трябва да се приготви за тежки времена, защото грешниците не обичат да бъдат изобличавани и намират начин да запушат устата, които говорят истината за тях. Ако е нагъл, ще предизвика само отвращение със своето лицемерие.

Затова Господ Исус ни учи да не търпим злото и да го изобличаваме, но първо да очистим себе си. Без това очистване ние няма да можем и да изобличаваме добре, защото гредата в окото ни ще нарушава зрението и няма да виждаме греха в истинските му размери.

Така че когато Тимотей по съвета на апостола трябва да изобличава, това съвсем не е лесна заръка. И на нас не ни е лесно да изобличаваме, колкото и просто да ни се вижда и колкото и съблазнително да е да посочваме чуждите грехове. Пък ако ни е лесно, тогава трябва да видим дали не сме забравили простото правило на Господ Исус: първо оправи проблемите на собственото си око.

Молитва: Праведни Боже, дай ни да се стремим към святост, без да се страхуваме, че искаме нещо твърде голямо и непостижимо.

Тема за размисъл: Доброто изобличение носи огромна полза, а не само болка.

Източник: Божи Дар

Няма коментари: