четвъртък, 25 февруари 2010 г.

Вяра срещу трудните обстоятелства

Учените дълго време са бленували да построят машина на времето, с помощта на която човешките същества да бродят напред-назад във времето. Миналото, настоящето и бъдещето са Му известни. Той е великият АЗ СЪМ, винаги присъстващ във всички времена. Исус казва за Себе Си: „Преди да се е родил Авраам, Аз съм“ /Йоан 8:58/. Библията ни открива, че Той познава бъдещето толкова добре, колкото и миналото.
Следва да се заключи, че щом Исус знае какво идва в бъдещето, тогава Той може да ти помогне да вземеш правилното решение относно проблемите, срещу които си изправен точно сега, за да могат те да се окажат за добро утре. Библията казва:
„Затова не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си. Достатъчно е на деня злото, което му се намери“ /Матей 6:34/
Доверявай се и се облягай на Бога днес, за да ти помага при всяко обстоятелство, независимо колко смущаващо и объркващо или привидно неразрешимо е то. Имай вяра в това.
Изследователят на Антарктика сър Ърнст Шекълтън също би се съгласил с това. Неговото пътуване с малкия кораб „Издръжливост“ е цяла епопея в историята на мореплаването. Корабът бил заклещен от ледените маси и се разбил. Едва имало време да се изнесат храната, палатките, шейните и няколко малки лодки, преди корабът да потъне. Следващите пет и половина месеца екипажът живял на един плаващ по атлантическия океан къс лед на 300 мили от най-близката суша. Температурата се колебаела под нулата. Постоянно бушували бури.
Когато най-накрая леденото време се прояснило, екипажът спуснал малките си лодки и успял да стигне до остров Елефант. Тук останала главната група, като повечето хора били твърде болни, за да продължат. Като обещал да се върне, Шекълтън и петима други се отправили за остров Южна Джорджия, отдалечен на 800 мили. След дълго и мъчително пътуване мъжете открили за свое удивление, че са слезли на обратната страна на остров Джорджия.
Шекълтън, Уърсли и Крийн тръгнали пеша през планините и предателските глетчери, които ги отделяли от китовата станция на другия бряг. Когато тримата се влачели уморено по планините на Антарктика, били изпълвани от непреодолимото чувство за тайнствено присъствие. Шекълтън изразява това по следния начин: „През този дълъг 36-часов поход често имах чувството, че сме четирима, а не трима. Не казах нищо на моите другари тогава, но по-късно Уърсли сподели: „Шефе, по време на похода имах странното чувство, че с нас имаше още една личност.“ И Крийн сподели същото.“
Шекълтън и другарите му достигнали китовата станция, попълнили запасите си, върнали се на Слоновия остров и спасили и останалите. Успехът на тази почти невъзможна задача Шекълтън отдава на ръководството на онази „друга Личност“.
Библията казва: „Защото ангел от Господа се опълчва около ония, които му се боят“ /Пс. 34:7/. И още: „В спокойствие и увереност ще бъде силата ви“ /Исая 30: 15/

Източник: интернет

Няма коментари: