четвъртък, 25 февруари 2010 г.

СИЛА В КРЪВТА

„Който се храни с Моята плът и пие Моята кръв, той пребъдва в Мене и Аз в него“ /Йоан 6:56/.
В Своята проповед за хляба на живота, записана в евангелието от Йоан 6 гл., Исус ни показва нашата пълна зависимост от Него, използвайки два символа: единият, прост, познат, а другият, стряскащ.
Първият символ е хлябът. „Аз съм хлябът на живота“, „Аз съм живият хляб, който слиза от небето“.
Хляб – основна, елементарна храна. Всички сме зависими от Исус за нашия духовен свят, както сме зависими от всекидневния хляб за физическия си живот.
Но вторият символ ни стряска. Той ни казва да ядем Неговата плът и да пием Неговата кръв. „Хлябът, който Аз ще дам е Моята плът, която давам за живота на света“ Хляб, плът, кръв – Исус е нашият живот, нашата сила.
Доктор Паул Бранд, един от пионерите във възстановителната хирургия за прокажени, ни разказва за епидемия от заушки, избухнала в Южна Индия, във Велоре, където семейството на Бранд живеело. Имали малка дъщеричка, Естела, която поради възрастта си била най-много предразположена към заболяването. Съществувал голям риск да изгубят детето си.
Педиатрите обяснили, че единствено серум от човек, който е бил повален от заушки, но е победил болестта, би запазил живота на малкото момиченце. Из цялата долина Велоре се пръснал слух, че семейството на доктор Бранд се нуждае от „кръв на победител“.
„Никаква полза нямаше от това да намерим някой, който е победил дребна шарка или пък се е възстановил от счупен крак… Такива хора, макар и напълно здрави, не можеха да ни окажат специалната помощ, от която се нуждаехме, за да победим заушките. Нуждаехме се от някой, който е преживял болестта заушки и я е победил“ – пише по-късно доктор Бранд в книгата си „По Негов образ“.
След дълго търсене Бранд най-сетне намерил такава личност, взели малко от неговата кръв и инжектирали дъщеричката му с възстановяващия серум. Въоръжена с „взетите на заем“ антитела, Естела се преборила успешно с болестта нашественик. Инжектираният серум дал на тялото й време да изработи свои антитела и тя победила заушките. Не чрез силата на собственото си тяло, но като резултат от битка, предварително спечелена от някой друг.
Исус, Който пострадал и победил, ни дава Неговия живот. И днес ние можем да поискаме от Неговия престол на благодат сила, за да победим.

Източник: интернет

Няма коментари: