четвъртък, 25 февруари 2010 г.

СТЕРЕОСКОПИЧНО ЗРЕНИЕ

Много важно е човек да има добро зрение. Понякога то е особено нужно в живота. Особено пък ако си бейзболен играч. Никой не е станал шампион без добро зрение. Да, може би самото естество на тази игра изисква играещите да имат изключително силно зрение. Именно чудесното зрение на Бейб Рут го е направило такава легенда. Когато ходели на лов за патици, той можел да види птиците дълго преди другите ловци да са ги забелязали. Можел да прочете регистрационния номер на кола от такова разстояние, от каквото другите на можели да определят дори цвета й. Тед Уилямс, друг изключителен играч, също имал необикновено зрение. По времето, когато служел в морската авиация, той поставил много рекорди „по зрение“ – за учудване на другите кадети. Роджърс Хорнсби считал зрението за толкова важно нещо, че цели 23 години, докато бил професионален играч, не гледал никакъв филм. Избягвал всякаква излишна употреба на зрението си. Не го натоварвал, освен ако това не било абсолютно необходимо.
Джо Димаджо бил идол на запалянковците в продължение на 40 години. Правел такива попадения, които били немислими за останалите.
„В моя списък на ценностите зрението е на първо място – казвал той. – ако можеш да видиш нещо, можеш и да го улучиш.“ Този вид зрение е нещо повече от виждане. То е да схващаш предмета в дълбочина и да имаш способността да съдиш за позицията му в пространството. Това е т.нар. стереоскопично зрение. Добрият играч може да усети къде ще отиде топката и след колко време ще стигне там. Така той е готов за точния момент.
И ти, и аз участваме в една игра, само че много по-важна от всеки земен спорт. И трябва да знаем точния момент, точното време и кога да замахнем, и кога да стоим неподвижно. Трябва да бъдем в състояние да виждаме дали нещо, което преживяваме в нашия земен път, е изкушение или възможност.
Ето защо Исус ни кани да използваме Неговото „очно масло“, за да виждаме правилно и надалече. „… колурий, за да помажеш очите си, та да виждаш“ /Откровение 3:18/ Нуждаем се от молитва за Светия Дух, Който да бъде всеки ден с нас, за да помазва очите ни, така че да можем да виждаме нещата ясно и да вземаме правилни решения.

Източник: интернет

Няма коментари: