неделя, 1 март 2009 г.

Сметка за бъдещето

Рон Корзин, 11.06.2008




Залавяй се за работа!


Изглежда, че в очите на Исус хората, които се безпокоят, са мързеливи. Той разказва история за господар, който дава дял от имота си на тримата си слуги (Матей 25:25). Третият слуга заравя своя дял, защото се притеснява и се страхува за него. Когато господарят му разбира какво е направил, го нарича не само „лукав”, но и „ленив” слуга.


Един от най-добрите начини да избягаме от тревогите си е като се заловим за работа. Безпокойството убива много хора. Работата сама по себе си не убива никого. В Лука 14:28 Исус казва: „Защото кой от вас, когато иска да съгради кула, не сяда първо да пресметне разноските, дали ще има с какво да я довърши?” Става ясно, че не е редно да се притесняваме за бъдещето си, но е добре да си правим сметка за него. Ако се подготвим за бъдещето, няма да затънем в грижи!


Научи се да бъдеш благодарен!


Ап. Павел казва във Филипяни 4:6–7: „Не се безпокойте за нищо, но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение; и Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази сърцата ви и мислите ви в Христос Исус.”


Спомнете си всички хубави неща в живота си. Избройте ги едно по едно. Във време на трудности размишлявайте за хубавите неща. Мислете за Божите благословения – за Неговото снабдяване и грижа. Когато имате здравословен проблем, замислете се за останалите хиляди части на тялото ви, които функционират нормално.


Предай грижите си на Господа, защото Той се грижи за теб!


Ап. Павел пише до преследваните християни: „И всяка ваша грижа възложете на Него, защото Той се грижи за вас” (I Петрово 5:7). Бог може да се справи с вашите грижи много по-добре, отколкото вие бихте се справили!


Едно от предградията на Финикс, щата Аризона, се казва Кеърфрий (от англ. – безгрижен). Там живее човек на име Грег Уорън, който, по думите на „Ел Ей Таймс”, се превръща в „нещо като гуру на хората, безпокоящи се за всичко”. Той създава услуга или по-скоро бизнес, наречен „Без грижи”. Описваш на лист хартия тревогите си. Изгаряш листчето. Изпращаш пепелта от него на Уорън. И срещу 5 долара той я пуска от самолета си над предградието Кеърфрий. За първите няколко месеца Уорън получава 5000 поръчки и печели 25 000 долара (които вероятно позакърпват финансовите му притеснения). Възможно е този символичен акт, при който се изгарят листчетата с описаните на тях тревоги и се разпръсват от самолет, да е временна утеха на хората, бръкнали се с 5 долара. Какво ли не са готови да направят някои хора?!


Друг човек пък взима хартиена торба, пише на нея „Бог” и я лепи високо над кухненската си врата. Всеки път, когато се притеснява за каквото и да е в работата си или семейството си, той написва тревогите си на лист хартия и го слага в торбата. Съставя си правило: ако се притеснява за нещо, което вече е възложил на Бог, трябва да се качи на стол и да изрови хартийката от торбата.


Ние можем да се доверим на Бога, че ще бъде винаги с нас, че ще се грижи за нас и ще снабди нуждите ни. Това не е ли достатъчно успокоително? Защо тогава да се притесняваме?


Човек най-много да се моли за тревогите си. Както някой е казал: „Ако не си струва да се молим за тревогите си, тогава не си струва и да се тревожим.”


Исус е винаги насреща – Той понесе греховете ни и скърбите ни. Помислете! Каква привилегия имаме само – да предаваме всичко на Бога чрез молитва.


Изходът от дадена ситуация е същият, независимо дали се безпокоиш, или не!


Към края на живота си Марк Твен казва: „Аз съм възрастен човек и съм се притеснявал за какво ли не в живота си. Повечето от тревогите ми обаче се оказаха напразни.” Не забравяйте, че изходът от дадена ситуация е същият, независимо дали се безпокоите, или не!


Исус ни казва, че не бива да се безпокоим за всекидневните си нужди, за продължителността на живота ни или за стандарта ни на живот. Ние имаме любящ Бог, Който познава желанията ни и винаги е с нас, за да посрещне нуждите ни!


Източник: Евангелски вестник

Няма коментари: