вторник, 17 март 2009 г.

Да спиш, докато вятърът духа

Един собственик притежавал земя на брега на Атлантическия океан. Той често давал обяви за наемане на работна ръка. Много хора не желаели да работят във ферми по брега на Атлантика. Те се страхували от ужасните бури, които връхлитали по брега и нанасяли огромни щети на сгради и посеви. Когато фермерът интервюирал кандидатите за работа, той непрекъснато получавал откази.

Накрая, един нисък слабичък мъж, на около средна възраст, пожелал да работи при фермера. „Добър работник ли сте?" - попитал го фермерът. „Да, аз мога да спя, докато вятърът духа" - отговорил дребният мъж.

Въпреки че бил озадачен от неговия отговор, фермерът, отчаяно нуждаещ се от помощ, го наел. Малкият човечец работил добре във фермата, зает от изгрев до залез и фермерът бил удовлетворен от неговата работа.

Но една нощ силен вятър се извил от крайбрежието. Изскачайки от леглото, фермерът грабнал един фенер и се втурнал към съседната стая, в която спял наетият работник.

Той разтърсил дребният човечец и изкрещял: „Ставай! Идва буря! Завържи здраво нещата, преди вятърът да ги отвее". Малкият човек се обърнал на другата страна в леглото и казал уверено: „Не, господине. Аз Ви казах, че мога да спя, докато вятърът духа".

Вбесен от отговора, фермерът бил изкушен да го уволни моментално. Но вместо това, той се втурнал навън, за да се подготви за бурята. За негово учудване, той открил, че всичко в плевнята било покрито с брезент. Кравите били в обора, пилетата били в кокошарника и вратите били здраво залостени. Капаците на прозорците били затворени стабилно. Всичко било укрепено. Нищо не би могло да бъде отнесено от вятъра. Тогава фермерът разбрал какво искал да каже наемникът му, върнал се в леглото и също заспал, докато вятърът бушувал.

Когато сте подготвени - духовно, умствено и физически - вие няма от какво да се страхувате. Можете ли да спите, докато вятърът бушува в живота ви?

Наетият работник е можел да спи, защото е обезопасил фермата срещу бурята.

Ние се подсигуряваме срещу бурята на живота като се вкореняваме в Божието Слово. Не е нужно да разбираме всичко. Просто трябва да държим Неговата ръка, за да имаме мир посред бурите.

Няма коментари: