неделя, 1 март 2009 г.

Не го приемай лично

Рон Корзин, 26.07.2008
Повечето от нас приемат критиката и неодобрението твърде лично. Когато някой изрече думите: „Ти си...” (сами попълнете празното място), често приемаме това, което чуваме за себе си, за истина.


Коментарите на другите за нас се основават на това, как те ни възприемат, и в повечето случаи нямат нищо общо с истината, кои сме и какви сме.


Ето какво можем да помним, когато чуем груби коментари за себе си:


1. Не става дума за теб. Когато хората те оскърбят или говорят лоши неща за теб, това е отражение на случващото се вътре в тях. Ти си просто мишената за момента. Грубата критика обикновено е резултат от няколко неща:  • Егоизъм. Понякога хората ще те критикуват, за да подхранят Егото си. Те те потискат, за да издигнат себе си.
  • Раздразнителност. Раздразнителните хора обичат да правят обидни забележки, които не съответстват на ситуацията. Например, ако нетърпеливият човек очаква да изпълните задачата си за 5 секунди, а вие го направите за 10, ще чуете нещо от рода: „Ти малоумен ли си?” Със сигурност това изказване няма нищо общо с теб!
  • Влияния от детството. Хората, които те критикуват, без да се съобразяват с това, което чувстваш, са били критикувани жестоко като деца. Те повтарят модела на поведение, който са видели.

Фактът е, че постоянно ще срещаме хора от тези категории по пътя си.


2. Учи се. В повечето случаи можеш да научиш някои неща от критиките и отхвърлянето. Колкото и груби да са нападките, понякога те съдържат истина.


Например, ако получиш негативни коментари относно начина, по който си вършиш работата, приеми ги като възможност да се докажеш. Разсъждавай над забележките обективно и ги приеми като възможност да научиш някои уроци. Предприеми нужните действия, за да докажеш, че можеш да се справяш по-добре на работното си място. Ако даваш всичко от себе си, тези ситуации биха могли да провокират желание да си намериш работа според твоите способности и таланти.


3. Смей се! След като преминеш през началния шок на критиката, позволи си да се посмееш добре! Смехът прогонва напрежението.


4. Не позволявай на никого да те спре от това, което преследваш! Животът ще те подложи на изпитания, за да те провери колко сериозно преследваш личните си цели. Рано или късно ще се сблъскаш с негативни отзиви. Когато това се случи, не позволявай на никого да разруши мечтите ти!


Ако правиш това, което искаш да правиш (без да нараняваш никого), тогава единственият въпрос, който е хубаво да си зададеш, е: „Давам ли най-доброто, което мога, в тази ситуация?” Не можеш да изискваш от себе си да правиш повече от това, на което си способен.


5. Давай това, което искаш да получаваш. Ако искаш другите да бъдат по-малко критични към теб, тогава трябва да си внимателен към чувствата им. Не говори неща, които не искаш да бъдат казани на теб. Понякога забравяме, че е нужно време хората около нас да се научат как да се държат.


Това са някои съвети, които ще ни помогнат да не приемаме критиките лично. Изглеждат лесни, но са трудни за прилагане. Но, когато се стараем, ще успеем!

Източник: Евангелски вестник

Няма коментари: