петък, 9 януари 2009 г.

ГЕРОИТЕ, КОИТО НЕ ЗАБЕЛЯЗВАМЕМНОГО Е ТРУДНО ДА РАЗПОЗНАЕШ ИСТИНСКИТЕ ГЕРОИ. ТЕ ПРОСТО НЕ ПРИЛИЧАТ НА ГЕРОИ. ТЕ НЕ СЕ ПОБИРАТ В ПРЕДСТАВИТЕ НИ ЗА ГЕРОИ. ТЕ ПРОСТО НИ ИЗГЛЕЖДАТ ТВЪРДЕ НОРМАЛНИ. НА НАС НИ ДАЙТЕ ЧЕТИРИ ЗВЕЗДИ, ТИТЛИ, ЗАГЛАВИЯ ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ … НО НЕЩО НИ ПОДСКАЗВА, ЧЕ ЗАД ВСЕКИ ГЕРОЙ, ОБЛЯН ОТ СВЕТЛИНАТА НА ПРОЖЕКТОРИТЕ, ИМА ДЕСЕТКИ, КОИТО ОСТАВАТ В СЯНКА. ЗА ТЯХ НЕ СЕ ПИШЕ В ПРЕСАТА, ТЕ НЕ ПРИВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО НА ТЪЛПИТЕ, ТЕ ДОРИ НЕ ИЗДАВАТ КНИГИ ЗА ГЕРОЙСКИТЕ СИ ПОСТЪПКИ.
НО ЗАД ВСЯКА ЛАВИНА СТОИ ЕДНА СНЕЖИНКА.
ЗАД ВСЯКА СКАЛА - КАМЪЧЕ.
АТОМНАТА ЕКСПЛОЗИЯ ЗАПОЧВА САМО С ЕДИН АТОМ.
А ЕДНО СЪЖИВЛЕНИЕ МОЖЕ ДА ЗАПОЧНЕ САМО С ЕДНА ЛИЧНОСТ.
ИСТОРИЯТА ГО ДОКАЗВА.
ДЖОН ИГЛАН НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ БИЛ ПРОПОВЯДВАЛ. АМА НИКОГА. НЕ ЧЕ НЕ ИСКАЛ, ПРОСТО НИКОГА НЯМАЛО НУЖДА.
НО ЕТО, ЧЕ ЕДНА СУТРИН ТОВА СЕ СЛУЧИЛО. КОГАТО СЕ СЪБУДИЛ ПРЕЗ СТУДЕНАТА ЯНУАРСКА СУТРИН НА 1850 ГОДИНА, ГРАД КОЛЧЕСТАР В АНГЛИЯ БИЛ ПОГРЕБАН ПОД ДЪЛБОК, ПУХКАВ СНЯГ. ТОЙ СИ ПОМИСЛИЛ : “ АААААА, ЩЕ СИ ОСТАНА В КЪЩИ. КОЙ ЩЕ ОТИДЕ НА ЦЪРКВА В ТАКОВА ВРЕМЕ?!”
НО РАЗМИСЛИЛ. ВСЕ ПАК ТОЙ БИЛ ДЯКОН. И АКО ДЯКОНЪТ НЕ ОТИДЕ, КОЙ ДРУГ? И ТАКА, ДЖОН ОБЛЯКЪЛ СТАРОТО СИ ПАЛТО, НАХЛУПИЛ ШАПКАТА, ОБУЛ БОТУШИТЕ СИ И СЕ ОТПРАВИЛ КЪМ МЕТОДИСТКАТА ЦЪРКВА, КОЯТО БИЛА НА 6 МИЛИ ОТ ДОМА МУ.
ТОЙ НЕ БИЛ ЕДИНСТВЕНИЯТ, КОИТО СИ МИСЛЕЛ ДА ОСТАНЕ В КЪЩИ. ВСЪЩНОСТ, ТОЙ БИЛ ЕДИН ОТ МАЛЦИНАТА, КОИТО ОТИШЛИ НА ЦЪРКВА. САМО 13 ДУШИ БИЛИ. 12 ЧЛЕНОВЕ И 1 ПОСЕТИТЕЛ. ДОРИ И ПАСТОРЪТ НЕ СЕ ПОЯВИЛ. НЯКОИ ПРЕДЛОЖИЛИ ДА СИ ТРЪГНАТ. ИГЛАН НЕ ИСКАЛ И ДА ЧУЕ ЗА ТОВА - СТИГНАЛИ СА ДО ТУК - ЩЕ ИМА СЛУЖБА!!! НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ИМАЛО И ПОСЕТИТЕЛ. ЕДНО 13 ГОДИШНО МОМЧЕ.
ДА, АМА КОЙ ЩЕ ПРОПОВЯДВА? ИГЛАН БИЛ САМО 1 ОБИКНОВЕН ДЯКОН, НО ИЗБОРЪТ ПАДНАЛ НА НЕГО.
И ТАКА ТОЙ ЗАПОЧНАЛ. ПРОПОВЕДТА МУ ТРАЯЛА САМО 10 МИН. ТЯ БИЛА НАКЪСАНА И ОБЪРКАНА И НЯМАЛА НИКАКЪВ СМИСЪЛ, ВЪПРЕКИ УСИЛИЯТА МУ ДА ИМА СМИСЪЛ. НО НАКРАЯ, ЕДИН НЕОПИСУЕМ КУРАЖ ЗАВЛАДЯЛ МЪЖА. ТОЙ ВДИГНАЛ ПОГЛЕД, ПОГЛЕДНАЛ ПРАВО В ОЧИТЕ НА МОМЧЕТО И ГО ПРИЗОВАЛ: “ МЛАДИ ЧОВЕЧЕ, ПОГЛЕДНИ КЪМ ИСУС! ПОГЛЕДНИ, ПОГЛЕДНИ! ПОГЛЕДНИ!”
ДАЛИ ТОЗИ ПРИЗИВ ИМАЛ ЕФЕКТ? НЕКА ДА ОСТАВИМ МОМЧЕТО, КОЕТО ВЕЧЕ Е ЗРЯЛ МЪЖ, ДА ОТГОВОРИ САМО: “ И АЗ ПОГЛЕДНАХ ( КЪМ ИСУС ) И ТОГАВА ОБЛАКЪТ, КОЙТО ПОКРИВАШЕ СЪРЦЕТО МИ, СЕ ВДИГНА, ТЪМНИНАТА СЕ СТОПИ И АЗ ВИДЯХ СВЕТЛИНАТА ! “
ИМЕТО НА МОМЧЕТО? - ЧАРЛЗ ХАДАН СПАРДЖЪН - ПРИНЦЪТ НА ПРОПОВЕДНИЦИТЕ В АНГЛИЯ.
ЗНАЕЛ ЛИ Е ДЖОН ИГЛАН КАКВО ПРАВИ? - НЕ.
ЗНАЯТ ЛИ ГЕРОИТЕ, ЧЕ ИЗВЪРШВАТ ВЕЛИКИ ДЕЛА? - РЯДКО.
ДАЛИ ВЕЛИКИТЕ МОМЕНТИ СЕ ПРИЗНАВАТ ОТ ИСТОРИЯТА? ВИЕ ЗНАЕТЕ ОТГОВОРА НА ПОСЛЕДНИЯ ВЪПРОС. АКО НЕ, ПОСЕТЕТЕ ЯСЛАТА И ТЯ ЩЕ ВИ НАПОМНИ. НИЕ РЯДКО РАЗПОЗНАВАМЕ МОМЕНТИТЕ, В КОИТО ИСТОРИЯТА СЕ ТВОРИ И РЯДКО ЗАБЕЛЯЗВАМЕ ГЕРОИТЕ.
НО НИЕ ТРЯБВА ДА ДЪРЖИМ ОЧИТЕ СИ ОТВОРЕНИ. СПАРДЖЪН НА УТРЕШНИЯ ДЕН МОЖЕ ДА БЪДЕ МОМЧЕТО, КОЕТО ЖИВЕЕ НА ВАШАТА УЛИЦАТА. А ГЕРОЯТ, КОЙТО ДА ГО ВДЪХНОВИ, МОЖЕ ДА Е ПО-БЛИЗО, ОТКОЛКОТО СИ МИСЛИШ. САМО ПОГЛЕДНИ В ОГЛЕДАЛОТО.


Преведено от книгата:
“Когато Бог нашепва името ти”
автор: Макс Лукадо

Няма коментари: