четвъртък, 17 януари 2008 г.

Младите хора в днешно време

Младите хора имат странно поведение, те искат да учат, без да присъстват в училище... искат да получат висока степен, без да се трудят сериозно, и искат дипломите им да бъдат донесени в кафенетата, където седят и се забавляват”. И продължава в „Да превърнеш чуждата болка в своя” - мисълта и всичките им старания са насочени към това „как да живеят по-добре, с повече удобства и с по-малко труд”. В резултат на такъв лесен живот от този „добър материал” излиза „сплескан хляб” за нищо негоден.
Колкото повече хората се отдалечават от естествения, простия живот и напредват в разкош, толкова повече се увеличава у тях душевният стрес.
И колкото повече се разпространява светската учтивост, толкова повече се губи простотата, радостта и естествената човешка усмивка” Заради това се изпълват думите на св. прор. Михей: „Няма вече милосърдни по земята, няма правдиви между людете” (Мих. 7:2). Хората са станали чужди едни на други дори в рамките на собствените си семейства, а „психиатриите и затворите се пълнят и препълват” . Светът, прилича на „тенджера под налягане с много клапани, готови да експлодират. Ако не се пропука от едно място, ще се спука от друго”. Както и става...

Няма коментари: